Publicat: mai 25, 2023 la 15:54
Stagiu practică AGIGEA (CT), 15-23 iulie 2023
Cercetare sociologică pe tema relației comunitate-arii naturale protejate (Lacul Techirghiol și Dunele marine de la Agigea)
Nr. studenți: 10
Specializări: Sociologie, Antropologie, Sociology in English
Ani: program licență anii 1 și 2
Practica va consta în desfășurarea unui proiect de cercetare sociologică pe tema relației arii naturale protejate – comunitate în zona Agigea – Eforie Sud – Techirghiol (județul Constanța) și va examina modul în care comunitatea locală și vizitatorii se raportează la și utilizează două arii protejate importante din zonă: Lacul Techirghiol ROSPA0061 și Dunele marine de la Agigea ROSCI0073. Lacul Techirghiol este un lac important pentru conservarea unor specii rezidente și migratoare de păsări, dar este și un spațiu puternic antropizat și de importanță vitală pentru comunitățile limitrofe (în special Eforie Sud și Techirghiol). Dunele marine de la Agigea sunt un sit natural puțin cunoscut dar care ar putea fi integrat în circuitul turistic din zonă și ar putea contribui la aprecierea publicului față de diversitatea biologică din zonă și continuitatea cu spații similare de-a lungul coastei Mării Negre. Partenerul stagiului de practică, Stațiunea Biologică Marină „Ioan Borcea” din Agigea, desfășoară proiecte de cercetare și conservare în aceste zone, iar succesul acestor proiecte depinde și de înțelegerea corectă a componentei socio-economice a contextului în care aceste proiecte se desfășoară. De exemplu, succesul măsurilor de conservare propuse depind de cooperarea și sprijinul celor din comunitate și a turiștilor.
În cadrul proiectului, studenții vor concepe și realiza împreună un mic proiect de cercetare ce implică cercetare de teren (interviuri, chestionare, observații) în localitățile din zonă (Agigea, Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud). De asemenea, studenții vor beneficia și de un seminar organizat de partenerul stagiului, Stațiunea Biologică Marină „Ioan Borcea”, precum și de posibilitatea de vizitare ghidată a siturilor naturale care sunt incluse în cercetare.
Aspecte financiare:
- Cazarea este gratuită și se va face la sediului stațiunii;
- Transportul București-Agigea și retur, precum și transportul local este gratuit
(fonduri asigurate de Universitate); - Diurna de 23 lei/zi pentru fiecare student participant.
Pentru înscriere, studenții sunt rugați să completeze un formular până la data de 15 iunie:
Coordonator de practică: Claudia Câmpeanu claudia.campeanu@sas.unibuc.ro
Informații suplimentare:
Stațiunea Biologică Marină „Ioan Borcea” Agigea:
https://statiunea-agigea.uaic.ro/ și
https://www.facebook.com/statiunea.agigea
Dunele Marine de la Agigea: https://www.facebook.com/DuneleAgigea