Scoala de vara de antropologie in Geoparcul Platoul Mehedinti 2023

Publicat: iunie 15, 2023 la 11:57

Denumirea organizației: Asociația MAIE

Persoana responsabilă de practică din instituție/ organizație: Bianca-Maria Bălșan, președinte organizație

E-mailul persoanei responsabile de practicăcontact@asociatiamaie.ro

Perioada în care se va organiza practica în organizația gazdă: 31 iulie – 13 august

Numărul de studenți pe care instituția/organizația dvs. îi va primi în practică: 10

Din ce ani doriți să fie studenții? |x| Anul 1, 2

Despre școala de vară:
Între 31 iulie și 13 august 2023, Asociația MAIE invită tineri interesați de patrimoniu rural, antropologie, artă vizuală, design de obiect și arhitectură să participe la a VII-a ediție a școlii de vară de antropologie și arhitectură în Geoparcul Platoul Mehedinți.

Derulată în comuna Ponoarele din Mehedinți, ediția 2023 propune o intervenție integrată inspirată de poveștile oamenilor din geoparc și de spațiile pe care aceștia le-au creat. Viziunea integrată a proiectului reunește antropologia, fotografia, storytelling-ul, arhitectura, design-ul și arta contemporană pentru valorificarea resursei umane și a peisajului cultural local.

Studenţii facultăţilor de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing şi comunicare, precum și tinerii absolvenți în căutare de oportunități de practică, vor putea să participe la ateliere de arhitectură și antropologie organizate de echipa Asociației MAIE și experții implicați în școala de vară, descoperind elementele cheie care constituie identitatea Geoparcului Platoul Mehedinți: om, natură și patrimoniu.

PERIOADĂ: 31 iulie – 13 august 2023

UNDE ARE LOC: În comuna Ponoarele, județul Mehedinți.

CINE POATE PARTICIPA: Tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, inclusiv elevi de liceu interesați de explorarea patrimoniului comunității locale sau studenți din instituțiile de învățământ universitar din România.

TEMATICĂ

Ediţia a VII-a a şcolii le propune participanţilor să exploreze potenţialul de dezvoltare culturală şi turistică a satului Ponoarele din judeţul Mehedinţi din prisma specializărilor pe care le urmează şi în relaţie cu diferite discipline complementare pe care au prilejul să le experimenteze practic în contextul școlii de vară. Participanții vor colabora cu tineri din Ponoarele, cu meșteri și localnici.

Ponoarele este cea mai mare comună din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu cele mai semnificative elemente de patrimoniu natural și numeroase monumente istorice laice. Diversitatea obiectivelor de patrimoniu natural și cultural întâlnite în Ponoarele, rezultatele studiilor anterioare de cercetare derulate de Asociația MAIE în comună și familiarizarea comunității cu activitățile turistice și culturale sprijină derularea activităților școlii de vară în această zonă. Proiectul le oferă localnicilor șansa să beneficieze de un model de amenajare perfect integrată în peisajul cultural local, care poate fi utilizat ca exemplu de bune practici în designul viitoarelor imobile realizat în acord cu specificul local.

ACTIVITĂȚI

Școala de vară Exploring GPMh, ediția a VII-a, cuprinde două ateliere, derulate în săptămâni consecutive, astfel:

ATELIERUL DE ANTROPOLOGIE – SĂPTĂMÂNA 31 IULIE – 6 AUGUST

Atelierul de antropologie urmărește cercetarea atitudinii comunității față de dezvoltarea turistică a comunei Ponoarele și schimbările aduse în dinamica comunității. Participanții vor utiliza fotografia ca instrument de explorare antropologică pentru a realiza portretele fotografice și narative a unor localnici.

Atelierul are la bază metode non-formale și le oferă participanților ocazia să participe activ în cercetarea și valorificarea poveștilor și istoriilor personale ale localnicilor, prin vizite de documentare în diferite sate din comuna Ponoarele și interviuri calitative.

În cadrul atelierului, participanții vor îmbina activitățile de cercetare antropologică cu documentarea fotografică și narativă a poveștilor localnicilor.

Atelierul se va finaliza cu un raport care va oferi o perspectivă privind particularitățile oamenilor din geoparc, văzuți ca o componentă cheie în dezvoltarea durabilă a zonei.

ATELIERUL DE ARHITECTURĂ – SĂPTĂMÂNA 6 – 13 AUGUST

Atelierul de arhitectură își propune crearea unui spațiu creativ inspirat din tradițiile și meșteșugurile locale, precum și din peisajul cultural din Ponoarele, printr-o serie de direcții de intervenție participativă.

Pentru dezvoltarea acestui spațiu, tinerii din Geoparcul Platoul Mehedinți și din țară vor lucra împreună cu echipa proiectului și cu oamenii resursă din zonă în vederea realizării design-ului și producerii unui mobilier rural care va valorifica peisajul cultural al zonei .

Participanții vor lucra în echipe coordonate de arhitecți și de oamenii resursă în vederea realizării intervenției în spațiul natural. Soluția propusă va ține cont de specificul local și de meșteșugurile încă păstrate în zonă.

CALENDAR

16 iulie 2023 – termenul limită pentru înscriere
21 iulie 2023 – anunțarea participanților selectați

TRANSPORT, CAZARE, MASĂ

Pe durata școlii de vară, organizatorii vor asigura transportul (tur și retur), cu micobuzul, din Drobeta-Turnu Severin, precum și cazarea și mesele participanților. Prânzul va fi gătit de participanți, în echipă.

Participanţii îşi vor asigura cheltuielile de transport până în Drobeta-Turnu Severin.

La finalul școlii de vară, participanții vor primi diplome de participare și, dacă este cazul, adeverințe de practică.

Toate detaliile și înscriere: https://www.arhitectura-gpmh.ro/scoala-de-vara/scoala-de-vara-editia-2023/

Pe perioada practicii, studenții vor fi implicați predominant în:

|x| Cercetare de teren calitativă în comuna Ponoarele, adunarea datelor

|x| Lucru în echipă, sesiuni de brainstorming, feedback

|x| Interviuri semistructurate cu localnicii

|x| Participarea la prezentări susținute de specialiști

|x| Opțional implicare în elaborarea raportului de cercetare la finalul școlii de vară

Organizația dvs. dorește să se implice în selectarea studenților? |x| Da;

Vă rugăm descrieți ce materiale solicitați de la studenți pentru a-i accepta la practică  (scrisoare de motivație; simpla înscriere, CV etc):
Completarea formularului de înscriere până la data de 16 iulie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSceOqoWdVeXW_KwcsoxjSJZk5eMZH9Hlah-vINalx9_CRndbA/viewform